Legitimatie van het niets doen

Gisteravond vond het cultuurdebat Súdwest-Fryslân plaats in het Atrium in Sneek. Er lijkt bij sommige partijen als het gaat om cultuur in het algemeen, maar zeker wanneer het gaat om de kleine, lokale vraagstukken een legitimatie van het ‘niets doen’ te bestaan. ‘Er is terugloop van leden bij de (muziek)verenigingen dus; waarom zou je investeren?’ Mijn vraag is voor welk probleem dat een oplossing is.

Over muziekles op school werd door een van de deelnemers ingebracht dat we dat niet moeten willen omdat je er toch geen leerkrachten/geld voor hebt. Ook werd er geopperd dat de huidige generatie meer van de (spel)computer is, dat er dus ook geen behoefte meer is aan muzieklessen en de lokale fanfare. ‘We hebben 89 kernen, dus die allemaal bedienen, dat gaat niet’, was ook een argument. Voor mij is het niet meer dan een legitimatie van het niets doen.

Er ligt namelijk in mijn ogen helemaal geen vraag OF we kinderen muziekles moeten bieden en OF we überhaupt de lokale muziekvereniging moeten steunen. De enige vraag die een antwoord behoeft is HOE we dat gaan doen. Ieder kind, ieder mens heeft niet alleen recht op een culturele basis; cultuur levert net als bijvoorbeeld onderwijs en sport een positieve en wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van onze kinderen.

‘Omtinken’ in plaats van wegkijken

Misschien is de plaatselijke fanfare niet meer zo aantrekkelijk voor de huidige generatie kinderen. Betekent dit dan ook dat kinderen geen interesse meer in muziek hebben? Nee, natuurlijk niet! Kijk niet naar het gebrek aan vraag, kijk naar het aanbod. Ga met kinderen in gesprek. Vraag aan kinderen wat zij graag zouden willen. Steek je handen uit, naar het kind en uit de mouwen. Kinderen staan open voor muziek en andere cultuur. Je moet alleen wel door je eigen knieën zakken om de wereld te zien vanuit het perspectief van dat kind.

Dat er muziekles moet zijn voor ieder kind staat voor mij als een paal boven water. En nee, dan hoef je niet een muziekschool in te richten in 89 kernen. Alle kinderen gaan naar school. Daar komen zij al samen. Daar begint de kennismaking met boeken, met toneel, met tekenen, met sport en spel. Met cultuur. En dus ook met muziek.

Nieuw Sociaal wil dat alle kinderen met cultuur kennis maken. Dat moet u toch als muziek in de oren klinken. Stem daarom 16 maart Nieuw Sociaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.