Jouw stem doet er toe, juist nu!

Je komt niet veel mensen tegen die vol overtuiging zeggen dat zij vinden dat het goed gaat. En dan bedoel ik daarmee geen link te leggen naar de oorlog in de Oekraïne, ik doel op de gevoelens van machteloosheid en het gebrek aan invloed die soms als een dikke klamme deken over ons heen lijkt te liggen. Of het nu om de landelijke, de provinciale of de gemeentelijke politiek gaat. Stemmen? Ach, waarom zou je. Het maakt toch niet uit. Het blijft toch allemaal hetzelfde en ze beloven van alles, maar je wordt toch belazerd waar je bij staat. Ik heb er toch geen invloed op.
Maar, niets is minder waar.

Laat je stem horen!

De meest effectieve manier om alles bij het oude te laten is door niet te stemmen. Een lage opkomst betekent in de regel dat de gevestigde orde aan de macht blijft. Landelijke partijen als CDA, PvdA, D66 en VVD hebben in als basis een hele trouwe aanhang. Die stemmen ook altijd. Het gaat nu dus juist om al die mensen die zich min of meer wat afzijdig houden van de politiek en weinig vertrouwen meer hebben in het bestuur. Juist die mensen maken nu het verschil.

Herkenbare moedeloosheid, maar niets doen is geen optie

De moedeloosheid is herkenbaar. Zelf heb ik mogen ervaren dat ik geen motivatie meer voelde om te stemmen. Waarom? Het is allemaal één pot nat. Maar, de toeslagenaffaire, wéér een kabinet Rutte en de schandalen rond Pieter Omtzigt deden mij beseffen dat niets doen helemaal geen optie meer is. We moeten stemmen, we moeten ons uitspreken en we moeten bestuurders duidelijk maken dat zij niet alleen namens ons moeten spreken, maar ook aan ons verantwoording moeten afleggen. Gevoelsmatig gaat dat al een stuk beter wanneer je ook je stem hebt uitgebracht.

Dat je stemt is belangrijker dan op wie

Je stem uitbrengen is – zeker nu – van het allergrootste belang. Het is een recht. Het is ook bij uitstek de gelegenheid om deel te nemen aan het democratische proces. Het is mijn overtuiging dat wanneer de opkomst groter wordt de mening van jou en mij beter over het voetlicht komt. We mogen niet meer toekijken en alles bij het oude laten. Ook niet binnen een gemeentebestuur. Het moet duidelijk worden dat wij – de burgers, de inwoners – niet een bestuur faciliteren, maar dat wij een bestuur kiezen om om ons op een rechtvaardige, open en betrouwbare manier te ondersteunen. Met effectieve hulp en ondersteuning, waar nodig. Met een betaalbare woning. Met sport. Met een ombudsman. Ons belang moet worden gediend, niet het eigenbelang.

Ga dus alsjeblieft stemmen!
Als nummer 6 op de lijst van Nieuw Sociaal vind ik het uiteraard heel mooi als je mij je stem geeft. Ook wanneer je iemand anders kiest van de lijst Nieuw Sociaal ben ik zeer tevreden. Zelfs als kies je voor een andere partij dan Nieuw Sociaal doet het mij goed: je hebt dan in ieder geval je stem laten horen! Hoe hoger de opkomst, hoe harder het signaal zal zijn dat het echt anders moet.

Stem op 16 maart! Samen staan we sterker en JIJ staat centraal bij Nieuw Sociaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.